woensdag 09 April 2025

De bizon is terug in Roemenië!

Afbeelding
bison

Heel lang geleden leefden er in Roemenië veel Europese bizons, grote wilde runderen. Maar door de jacht verdwenen ze helemaal. Nu, 250 jaar later, lopen er weer meer dan 200 bizons rond in de Roemeense Karpaten! Dat is gelukt dankzij WWF, Rewilding Europe én de inwoners van het dorpje Armeniș. 

Samen hebben ze ervoor gezorgd dat de bizon weer een thuis kreeg in de natuur. 

Waarom is de bizon belangrijk? 

Een bizon eet elke dag wel 30 kilo gras, bladeren en takken. Zo ontstaan er open plekjes in het bos, waar meer planten en dieren kunnen leven. Denk aan vlinders, insecten, bloemen én grotere dieren zoals lynxen, beren en wolven. 

De bizon is dus een soort tuinman van het landschap. Hij helpt om de natuur gezond te houden. Daarom was het zo belangrijk dat hij terugkwam. 

Mensen doen mee 

WWF en Rewilding Europe wisten dat dit project alleen zou lukken met de hulp van de mensen uit Armeniș. Dus ze werkten samen met de bewoners. Er kwamen rangers die op de dieren letten, mensen hielpen met toerisme, en er kwam zelfs een speciaal project: WeWilder. 

Afbeelding
bison

Wat is WeWilder? 

WeWilder is een klein natuurcentrum met houten hutjes in de bergen. Bezoekers kunnen er logeren, mee op stap met rangers om bizons te spotten, lokale gerechten proeven en creatieve workshops volgen. Alles wordt georganiseerd door de mensen uit het dorp. 

Neem bijvoorbeeld Dosia, een vrouw uit Armeniș. Ze werkte vroeger alleen op haar boerderij, maar nu kookt ze ook voor de gasten van WeWilder. Zo verdient ze meer geld én laat ze anderen kennismaken met haar tradities. 

Natuur in evenwicht 

In de Karpaten moet de natuur goed verzorgd worden. Anders groeien de graslanden vol en verdwijnen er soorten. De inwoners maaien het gras met de hand en maken hoopjes hooi voor de winter. Dat heet de hooieconomie. Het is zwaar werk, maar belangrijk voor het landschap en de dieren. 

Afbeelding
économie du foin

Slim samenwerken 

Dankzij de steun van WWF, Rewilding Europe, de gemeente Armeniș en nog andere partners, kunnen mensen én dieren in deze regio samenleven. Inwoners werken mee, rangers beschermen de dieren, toeristen leren bij, en kinderen in Roemenië krijgen weer een toekomst op het platteland. 

De bizons brengen hoop: ze zorgen voor werk, helpen de natuur, en maken mensen trots op hun streek. De inwoners weten dat het belangrijk is om alle dieren te respecteren, ook grote roofdieren zoals wolven en beren. 

Wat leren we hiervan? 

De bizon toont ons dat de natuur herstellen mogelijk is. Als mensen samenwerken met de dieren en de natuur, wordt iedereen er beter van. Het project in Armeniș laat zien dat natuur, toerisme en tradities samen kunnen zorgen voor een mooie toekomst. 

Afbeelding
bison